Gør COVID-19 danske virksomheder mere digitale? - Octokom

Gør COVID-19 danske virksomheder mere digitale?

COVID-19 ramte i starten af året – og den ramte hårdt. Isolering og nedlukning stod på programmet. Virksomheder blev nødt til at tænke i nye baner. Og når vi siger nye baner – så mener vi digitale baner. Har COVID-19 situationen gjort danske virksomheder mere digitale? Det korte svar er: JA, bestemt.

Men det er et spørgsmål jeg har dykket ned i og undersøgt iblandt vores egene kunder, samt hentet data fra større, generelle undersøgelser af samfundet. En ting som er sikkert – mere end nogensinde før – er digitalisering blevet en nødvendighed!

Tænk innovativt eller gå bagerst i køen

Digitalisering VAR for mange et buzzword og en stor del af virksomheder har forholdt sig konservativ omkring det og ladet deres eget marked diktere fremdriften på innovation. Særlig udfordret er de små og mellemstore virksomheder, hvor kun 48% har en høj eller meget høj digitaliseringsgrad.

… Men så kom COVID-19!

Vi har set mange af vores kunder, indenfor forskellige typer af brancher, som efter de seneste 6 måneder er gået fra ingen tro på digitalisering til rent faktisk at turde tænke ud af boksen. Mange har allerede integreret nye digitale værktøjer og salgskanaler og dannet en helt ny digital kultur på arbejdspladsen. Dette har medført en markant forskel på både effektivt og økonomien.

Ved de arbejdspladser, hvor det er muligt, er kombination af fysisk- og hjemmearbejdsplads under en stor forandring. Det handler om at finde balancen. Skal vi møde ind på kontoret fra kl. 8 og gå igen kl. 16 – Mandag til fredag? Eller kan vi faktisk starte dagen med at tænde computeren derhjemme kl. 9 og lukke ned igen allerede kl. 14 – Én, to eller tre dage om ugen? Vi har jo værktøjerne til det, ellers kan det højst sandsynligt udvikles. Men måske er det også et spørgsmål om tillid fra top til bund i organisationen? Måske får man – ved at lade medarbejderne være med til at administrerer deres egen arbejdsdag – en mere selvstændig medarbejder, der tager større ansvar og arbejder mere effektivt?

En undersøgelse fra IT-branchen fortæller, at hele 85% af dem, der har arbejdet hjemme og online under coronakrisen, at produktiviteten er steget i virksomheden i den periode. Analyser viser også en produktivitetsforbedring på 13% til 20% ved at arbejde remote.


Digitalisering er en kompleks størrelse ?

Så her kommer lige 3 eksempler på hvad digitalisering i en virksomhed eventuelt kunne være:

1. EG / Wils

Fra 16 til 80 mand. Øget indtjening og bedre struktur i de interne processer. Det er, hvad EG A/S’ integrerede it-løsning til håndværkere har betydet for byggefirmaet Wils A/S. Et tæt samarbejde om en digital rejse fra manuel indtastning af ugesedler til et it-integreret sagsstyringssystem har givet Wils modet til at vokse.

2. Berendsen

Via digitalisering har de sat sig for at mindske antallet af bakterier i tøjet og højne personalets hygiejne. Herhjemme bliver 100.000 danskere hvert år ramt af bakterieinfektioner i forbindelse med hospitalsindlæggelse, som følge af blandt andet dårlig hygiejne.

3. HANDVÄRK ApS

Fra begyndelsen fokuseret på at bruge sociale medier og PR som primær salgsstrategi og bruger både de sociale medier som salgsplatform gennem egne profiler og samarbejde med kendte bolig-bloggere. Det har resulteret i, at virksomheden på kort tid har kunnet nå ud til en stor kundegruppe og er blevet et kendt design i mange lande – uden at det har kostet en formue.

Kilde: Dansk industri


Konklusion

Den strategiplan du lagde for 2020 – smid den ud og start på en frisk med et blankt stykke papir. Tænk stort, tænk nye idéer og vær åben omkring din forretning. Fordi du skal fremadrettet være ret agil og du skal turde tænke ud af boksen i forhold til automatisering og effektivisering. Du skal arbejde med din digitale infrastruktur – både fysisk og online. Du skal begynde at analyserer mere på dine data fra dit website, annoncer og sociale medier og vigtigst af alt: du skal holde fast i disse tanker, idéer og planer. For du skal hele tiden forblive innovativ!

Genopretning af Danmark skal være digital og grøn

Mette Frederiksen

Del indlæg: